Jak rozpoznać, zapobiegać i leczyć choroby jabłoni?

Jeśli kiedykolwiek widziałeś jabłonie rosnące dziko, być może wiesz, że są one wystawione na wiele chorób, ale jabłonie rosnące w sadach również mogą być zagrożone wieloma różnymi chorobami.

Jabłko prosto z drzewa jest pyszne, ale z pewnością będziesz musiał ciężko zapracować na swoje własne owoce.

Wiele różnych rodzajów grzybów i niektóre odmiany bakterii mogą powodować infekcje w sadach owocowych.Jak rozpoznać, zapobiegać i leczyć choroby jabłoni?

Jedną z powszechnych chorób w sadach jest mączniak jabłoni

Najlepszym sposobem na zapobieganie wystąpieniu choroby takiej jak mączniak prawdziwy jest posadzenie odmian roślin odpornych na główne patogeny obecne w okolicy. Oczywiście jeśli masz już sad, lub jeśli objawy są w rzeczywistości spowodowane problemem fizjologicznym, takim jak niedobór składników odżywczych, a nie chorobą zakaźną, pomogą różnorodne środki zapobiegawcze, takie jak użycie fungicydów na wczesnym etapie rozwoju mączniaka, usuwanie zakażonych części roślin, czy nawożenie i zapobieganie rozwojowi chwastów.Mączniak prawdziwy jabłoni jest to kluczowa choroba grzybicza, której objawy należy znać, aby móc szybko zareagować na pierwsze oznaki infekcji i mieć pewną szansę na powstrzymanie jej rozprzestrzeniania się. Pogoda ma duży wpływ na rozprzestrzenianie się tej choroby. Ciepło w ciągu dnia, chłód w nocy i wysoka wilgotność powietrza powodują, że mączniak szybko się rozprzestrzenia i jest szczególnie dotkliwy w temperaturach od 18 do 25 stopni Celsjusza. Gdy wystąpią takie warunki, należy przerwać nawadnianie z góry, jeśli jest używane, aby spróbować zmniejszyć ilość wilgoci na liściach.Niestety jabłonie są podatne na wiele różnych patogenów grzybowych, a jedną z nich jest mączniak jabłoni. Co gorsza, są również podatne na infekcje pleśniami wodnymi, czyli organizmami podobnymi do grzybów, które żyją w glebie i rozwijają się w wilgotnych warunkach. Mączniaka na jabłoni początkowo można zauważyć na młodych liściach i pędach, następnie na pąkach i liściach, a jest to charakterystyczny nalot w kolorze białym lub srebrzystym, przypominający mąkę lub talk.

Polecane publikacje