Jaki olej kokosowy wybrać — rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy jest uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Dzięki swojemu składowi ma właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne, a jego kokosowy aromat sprawia, że jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Podstawowy podział obejmuje dwa rodzaje oleju, a mianowicie rafinowany i nierafinowany. Na który z nich warto się zdecydować? W tym wypadku wiele zależy od tego, do czego olej będzie stosowany.

W jaki sposób produkuje się olej rafinowany i nierafinowany?

Olej rafinowany uzyskuje się w procesie rafinacji, a to oznacza wysoką temperaturę oraz obecność środków chemicznych. Proces oczyszczania, niestety, oznacza w tym wypadku usunięcie części cennych składników oleju. Ten rodzaj oleju kokosowego nadaje się do długiego przechowywania, ale jest pozbawiony charakterystycznego smaku i aromatu kokosowego. Z kolei olej nierafinowany jest tłoczony na zimno w wyniku zjawisk takich jak sedymentacja czy filtracja. Ta metoda pozyskiwania jest droga, a więc sam olej również jest droższy. Ma jednak kokosowy smak i aromat, a przede wszystkim wszelkie cenne właściwości, za które olej kokosowy jest szczególnie ceniony.

Zastosowanie oleju rafinowanego i nierafinowanego

Olej rafinowany ma o wiele bardziej uniwersalne zastosowanie w kuchni, ponieważ cechuje się wyższą temperaturą palenia i można na nim smażyć. Ponadto nie ma smaku kokosowego, który nie sprawdza się w przypadku każdej potrawy. Z kolei olej nierafinowany znakomicie sprawdza się w kuchni azjatyckiej, w której zarówno olej kokosowy, jak i mleczko kokosowe, stanowią częsty dodatek do aromatycznych potraw, takich jak curry, ryby czy zupy. Nierafinowany olej kokosowy stanowi również ciekawą alternatywę dla innych tłuszczów w przypadku wielu słodkich wypieków. A jak to wygląda w przypadku pielęgnacji? W tej kategorii zdecydowanie wygrywa olej nierafinowany, ponieważ jest bogaty w mnóstwo aktywnych składników doskonale wpływających na skórę. Silnie ją nawilża, spowalnia procesy starzenia, nadaje jej miękkości i elastyczności, a przy okazji ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Nierafinowany olej kokosowy nadaje się również do pielęgnacji włosów w formie maseczki. W związku z tym, że jest tłoczony na zimno, zachowuje wszelkie składniki, które zapewniają im blask i sprężystość.

Który olej wybrać?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, a ostateczny wybór powinien zależeć od tego, do czego olej będzie używany. Jeśli ktoś szuka zdrowego oleju roślinnego do smażenia, to olej kokosowy rafinowany ze względu na swoje właściwości i temperaturę palenia będzie optymalnym wyborem. Jeśli jednak ktoś stawia na właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne oleju, zdecydowanie powinien postawić na olej nierafinowany. Ze względu na to, że jest tłoczony na zimno, zachowuje wszelkie cenne składniki, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne czy przeciwutleniacze. Bogactwo składników w drugim przypadku przekłada się również na wyższą cenę.

Polecane publikacje